Az európai nukleáris ipar 2019 évi prioritásai: klímaváltozás, fenntarthatóság és munkahelyek

Az európai nukleáris ipar szervezete, a brüsszeli székhelyű FORATOM elnöke, Teodor Chirica és vezérigazgatója Yves Desbazeille ismertették a szervezet 2019 évi munkájának központi témáit. A szervezetnek a Magyar Atomfórum Egyesület is alapító tagja.

A FORATOM vezetői hangsúlyozták, hogy a most befejeződő 2018 év sikeresen zárult az atomenergetika számára, és rámutattak, hogy, az atomenergia megkerülhetetlen, ha a világ a globális felszín közeli átlaghőmérséklet növekedését 1.5 fok alatt akarja tartani. Az atomenergia alacsony széndioxid kibocsátás mellett képes megbízható alapellátást biztosítani. Ezt olyan nemzetközi szervetek is megerősítették, mint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) és OECD Energiaügynöksége (IEA). Ennek ellenére az Európai Unió jelenlegi politikája akadályozza az új atomerőművek építését, illetve meglévők üzemidejének meghosszabbítását. Biztató ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság megerősítette, a megújulók mellett számítanak az atomenergiára a karbonmentes európai energiarendszerben.


Magyar Atomfórum Egyesület szakembereinek látogatása az épülő belorusz atomerőműben

2018. december 13-án a Magyar Atomfórum Egyesület delegációja szakmai látogatást tett az épülő belorusz atomerőműben. A magyar szakemberek megismerkedtek a VVER-1200 típusú reaktorokkal épülő első belorusz atomerőmű beruházásának jelenlegi helyzetével és az előzetesen megküldött kérdések alapján szakterületenként tájékoztatókat kaptak fontos szakmai információkatinformációt kaptak a belorusz kollégáktólkollégák tapasztalatairól, amelyeket hasznosítani tudnak majd a paksi két új blokk építésében való részvételük során. Magyar részről a látogatáson 11 szakértő vett részt, az Egyesület 8 tagvállalatától. A szervezésben a Roszatom budapesti irodája hathatós segítséget nyújtott, az Egyesület és a Roszatom közötti együttműködési megállapodás keretében.

... bővebben

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ROSZATOM és a Magyar Atomfórum Egyesület

A Szocsiban rendezett X. jubileumi ATOMEXPO kiállításon a ROSZATOM egyik tagvállalata a RUSZATOM Nemzetközi hálózat és a Magyar Atomfórum Egyesület vezetői megállapodást írtak alá, amelyben kifejezték azt a szándékukat, hogy együttműködnek a Paks II. projekt megvalósítása érdekében. A dokumentumban nagy hangsúlyt kapott az orosz-magyar szakmai kapcsolatok erősítése, az információcsere és a kormányközi megállapodásban rögzített magyar beszállítói hányad elérésének elősegítése.

... bővebben

Villamosenergia-ellátásunk: utópiák és a realitás

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a Magyar Atomfórum Egyesület és a Magyar Energetikai Társaság közleménye

Az Európai Bizottság zöld utat adott a Paks II. beruházásnak. Ennek kapcsán három hazai szakmai civil szervezet (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, Magyar Atomfórum Egyesület és a Magyar Energetikai Társaság) közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy a villamosenergia-ellátás jövőjét kizárólag szakmai alapon lehet és érdemes vizsgálni, megtisztítva az utópiáktól és tévhitektől. Alapvető megállapításuk, hogy a villamosenergia-ellátás biztonsága közjó, amelyért az állam felelős.
A hazai villamos energia rendszer kapacitáshiányos, és csak jelentős importtal biztosítható az ellátás. Ezért az ellátásbiztonságot és a megfizethető árú karbonmentes villamos energiatermelést az évszázad közepéig csak a nukleáris és a megújuló energiaforrások párhuzamos fejlesztése biztosíthatja. A tervezett új paksi reaktorok a forráshiány egy részét pótolni tudják, de még további erőműépítésekre is szükség lehet, amelynek gazdasági ösztönző környezetét meg kell teremteni. A fosszilis energiahordozók – elsősorban a földgáz – a rendszer szabályozás érdekében kerülhetnek felhasználásra.
Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások nem képesek a teljes villamosenergia-igényt megbízhatóan fedezni, további fejlesztésük erőteljes hálózatfejlesztéseket tesz szükségessé, elsősorban az okos hálózatok kiépítése révén.


Az atomenergia helyzete a világban - 2014: konszolidáció és növekedés...bővebben


Zöld és fekete villamos energia Európában...bővebben


Dr. Katona Tamás János kitüntetése...bővebben


Atomerőművek 2013-ban...bővebben


Atomenergia alkalmazása körében eljáró minősített szakértők...bővebben


Állami támogatással vagy nélküle...bővebben


Napelemek jövője Európa energiaellátásában...bővebben


Urán tengervizből...bővebben


A stressz-teszt és a nyilvánosság...bővebben


Atomfórum sajtóközlemény: Az atomenergia szerepéről 2050-ig az Európai Unióban...bővebben


Az Európai Bizottság a stressz-tesztről...bővebben


Új európai stratégia a versenyképes, fenntartható és biztonságos energiáért...bővebben


Az EU áttörést kezdeményez a radioaktív hulladék végleges elhelyezésében...bővebben


OECD/NEA tanulmány az atomenergiának 'nagyon alacsony' kockázati besorolást adott...bővebben


Néhány tény a megújuló energiaforrásokról...bővebben


Atomfórum sajtóközlemény: Az atomenergia szerepéről 2050-ig az Európai Unióban...bővebben


Korábbi hirek

Atombiztos
Energiainfo
Alternativ energia

Katona Tamás - Az energiabiztonság mint rendszer ... letöltés


Az új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítése - Tóth Csilla (műszaki igazgató, MVM Paks II.) előadása az Egyesület közgyűlésén ... letöltés


Egy németországi atomerőmű lebontása „zöld mezőre” - dr. Perneczky László (MTA KFKI AEKI THL, nyugd. tud. munkatársa) előadása a Kárpát-medence magyar energetikusainak találkozóján ... letöltés


A Kárpát-medence magyar energetikusainak 16. találkozóján - Czibolya László előadása (Budapest, 2012. október 4.) ... letöltés


Az EU és Magyarország villamosenergia stratégiájának kapcsolódásai (különös tekintettel az atomenergiára) - Lenkei István előadása (Gyergyószentmiklós, 2012. május 18.) ... letöltés


Energia Útiterv 2050: Az atomenergia szerepe (Fukushima után)... bővebben


Energia Útiterv 2050: Az atomenergia szerepe ... bővebben


Villamosenergia-termelési technológiák jellemzői - adatok az összehasonlitáshoz ... bővebben


HOGY HOLNAPUTÁN IS LEGYEN ÁRAM (A Magyar Atomfórum Egyesület kiadványsorozata)... bővebben


ATOMERŐMŰVEK KÖRNYEZETI HATÁSAI - RADIOAKTÍV KIBOCSÁTÁSOK... bővebben


IAEA
World Nuclear News
NucNet

Magyar Atomfórum Egyesület, 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54.

tel: +(36) 1 215-3499 fax: +(36) 1 215-3499 E-mail