Legfrissebb Facebook bejegyzéseinkből


Előzetes információt kapott a francia nukleáris hatóság a NUWARD kismoduláris reaktorról


Az EDF, mint az első franciaországi NUWARD atomerőmű leendő üzemeltetője, benyújtotta a fejlesztés alatt lévő kis moduláris reaktorának (SMR) biztonsági leírását tartalmazó dokumentumcsomagot a francia nukleáris biztonsági hatóságnak.

... bővebben

Az atomenergiát támogató 14 tagország az atomenergia és a megújuló források egyenlő elbánását sürgeti az EU-ban


Brüsszelnek egyenrangúvá kell tennie az atomenergiát és a megújuló energiákat a finanszírozás, a kutatás és a projektfejlesztés terén – jelentette ki a múlt héten a „nukleáris szövetség” Spanyolországban ülésező 14 tagja.

... bővebben

Az atomenergia Európa egyik fontos stratégiai iparága


A GIFEN adott otthont Lyonban 2023. június 21-én a nucleareurope éves konferenciájának, ahol a részvevők megvitatták az európai nukleáris ipar szempontjából lényeges témákat, mint a versenyképesség, az energiaszuverenitás, az ellátási láncok és a munkaerő-ellátottság kérdéseit.
A rendezvényen részt vett Agnès Pannier-Runacher az energia átmentért felelős francia miniszter is.


... bővebben

A nukleáris ipart képviselő szervezetek közös nyilatkozata az atomenergia szerepéről a jelenlegi geopolitikai helyzetben


A COP27 klímavédelmi konferencia alkalmából a nukleáris ipart képviselő hét legnagyobb szervezet nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy az atomenergiának kulcsfontosságú szerepet kell játszania az energetikai közfelfogás és az energiapolitika átalakításában. Ezek a szervezetek arra hívják fel a döntéshozókat, hogy ismerjék el és támogassák az atomenergia fokozott alkalmazását a villamosenergia-termelésben az energiabiztonság javítása és a függőség csökkentése, a szén-dioxid-kibocsátásmentes gazdaságra való tisztességes és megfizethető átmenet biztosítása, valamint a munkahelyek és a gazdasági növekedés megőrzése érdekében.

... bővebben

Atomenergetikai szakemberek magas állami kitüntetéseEck József - Magyar Arany Érdemkereszt
Sipos László - Magyar Ezüst Érdemkereszt
Vincze Pál - Magyar Ezüst Érdemkereszt


... bővebben

A Fennovoima jelentősen csökkenti tevékenységét

Miután a Fennovoima felmondta a Hanhikivi 1 atomerőműre vonatkozó beruházási projektjét, a vállalat tárgyalásokat kezdett alkalmazottjainak jövőjéről. Ezek a megbeszélések június 21-én lezárultak. A tárgyalások eredményeként a Fennovoima jelentősen csökkenti működését, és létszámleépítéseket hajt végre 2022 folyamán. A leépítések előtt a Fennovoimanak 356 alkalmazottja volt, 2023 elején a vállalat kevesebb mint 10 dolgozót foglalkoztat majd.

... bővebben

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IAE) legújabb jelentése szerint az atomenergia elengedhetetlen a jövő fenntartható tiszta energiarendszerének megteremtéséhez

„Nehezebb, kockázatosabb és drágább lesz a fenntartható és tiszta energiarendszerek kiépítése atomenergia nélkül” – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség legutóbbi jelentéséből. Az atomenergia nemcsak elengedhetetlen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hanem stabil és megfizethető energiaellátást tesz lehetővé, ami fontos előnyt jelent a jelenlegi energiaválság leküzdésében... bővebben

A FORATOM ezentúl nucleareurope

A FORATOM megváltoztatta a nevét. Az európai nukleáris ipar több, mint hatvan éve alapított és sikeresen tevékenykedő szervezete ezentúl nucleareurope néven fog működni. A változtatásról, Yves Desbazeille, vezérigazgató azt mondta, hogy az új névvel egyértelműbben szeretnék kifejezni a szervezet célját és törekvéseit. A vezérigazgató szerint ez segít hatékonyabban képviselni az atomenergiát az Európai Unióban.

... bővebben

Úszó atomerőmű fejlesztése az EU-ban

A Seaborg Technologies, amely egy dán, reaktorfejlesztéssel foglalkozó vállalat, az EU egyik legismertebb innovációs pályázatán (EIC Accelerator) támogatást kap sóolvadékos reaktorral felszerelt úszó atomerőmű fejlesztésére.

... bővebben

Félidős értékelés az Európai Parlamentről

Túl vagyunk az Európai Parlament e törvényhozási ciklusának felénél. A FORATOM értékelte az elmúlt két és fél év munkáját, és elemezte az előttünk álló változásokat.
Az atomenergia még mindig mélyen polarizáló téma a Parlamentben.
Két és fél év elteltével a FORATOM továbbra is aktívan együttműködik az európai parlamenti képviselőkkel, és figyelemmel kíséri a Parlament tevékenységét azért, hogy hatékonyan képviselje az iparág érdekeit, és válaszoljon az atomenergiát érő kritikákra.

... bővebben

Gyászol a hazai nukleáris szakma, elhunyt Dr. Rónaky József okl. fizikus, az OAH volt főigazgatója

A következő fájdalmas hír olvasható az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján: „Őszinte részvéttel tudatjuk, hogy 2022. január 5-én elhunyt dr. Rónaky József, az OAH nyugalmazott főigazgatója, a hazai nukleáris szakma kiemelkedő és meghatározó egyénisége. Mintegy másfél évtizedig, 1999-től 2013-ig állt az OAH élén, továbbá számos hazai és nemzetközi szakmai szervezetben töltött be különféle tisztségeket. A hivatal saját halottjának tekinti, osztozunk a gyászoló család fájdalmában.”

... bővebben

A FORATOM kiegészítő javaslatokat tett az Európai Bizottság taxonómiával kapcsolatos döntéséhez

Miután az Európai Bizottság javaslatot tett az úgynevezett taxonómialistára, amely a környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak minősíthető és ezért a jövőbeni finanszírozások idején kedvezőbb feltételeket élvező energiák körét tartalmazza, a FORATOM közzétette az iparág véleményét a kiszivárgott javaslatról.
Mindenekelőtt a FORATOM üdvözli az Európai Bizottság azon döntését, hogy bizonyos feltételek mellett az atomenergiát is a fenntarthatónak minősített technológiák közé sorolja, és kilenc konkrét javaslatot fogalmaz meg.

... bővebben

Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) jelentése az atomenergia klímavédelmi alkalmazásának lehetőségeiről

Az ENSZ-EGB emlékeztet arra, hogy az atomenergia olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás, amely az elmúlt 50 évben mintegy 74 milliárd tonna CO2-kibocsátásától óvta meg a környezetet. Ez a mennyiség az energiatermeléssel kapcsolatos teljes kibocsátás közel két évnyi mennyiségének felel meg. Csak a vízenergia játszott nagyobb szerepet a kibocsátások elkerülésében ebben az időszakban.
Az ENSZ EGB jelentése megállapítja, hogy az atomenergia egy szélesebb portfólió részének tekinthető, amely más fenntartható, alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiák alkalmazása mellett a teljes energia ágazat és az energiaigényes iparágak, – mint például az acélgyártás, a hidrogéntermelés vagy a vegyipar – karbonmentesítését szolgálja.

... bővebben

Megalakult a NAÜ és a nukleáris ipar együttműködésének keretet adó Bécsi Csoport

A Nemzetközi Atomenergia -Ügynökség (NAÜ) és az atomenergia -ipar több mint egy tucat vezető vállalata megállapodtak abban, hogy együtt dolgoznak a nukleáris technológia szerepének előmozdításán a világ legégetőbb kihívásainak kezelésében. Átfogó céljuk, hogy maximalizálják az atomenergia használatát, amit Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója „az atom elképesztő képességének” nevez az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a betegségek kezelésében, az éhezés megelőzésében és még sok más területen.

... bővebben

Az atomenergia fontos az EU klimavédelmi céljainak eléréséhez

Yves Desbazeille. a FORATOM vezérigazgatója összegezte a nukleáris ipar előtt álló feladatokat az év végéig.
A FORATOM-nak is sok teendője lesz a következő négy hónapban, köztük a legfontosabb az európai nukleáris ipar vezetőinek találkozója a #NuclearEuropeLeaders, amely az iparág kulcsfontosságú prioritásaival foglalkozik majd.
A fenntartható finanszírozás taxonómiájával kapcsolatban a FORATOM vezérigazgatója rámutatott, hogy a nukleáris energia értékelésére megbízott szakértők nagyon egyértelmű választ adtak: a nukleáris energia megfelel a taxonómiának. A nukleáris ipar azt várja az EU-tól legyen elkötelezett egy tudományos, tényeken alapuló taxonómia mellett, amelyben a befektetők megbízhatnak, és akkor hoz helyes döntést ha be vonja a nukleáris energiát a fenntartható források közé.

... bővebben

Vizsgálják a Loviisa atomerőmű üzemidő hosszabbításának lehetőségét

A FORTUM benyújtotta a finn Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztériumhoz azt a hatástanulmányt, amely alapján döntést lehet hozni a Loviisa atomerőmű két blokkjának üzemidő hosszabbításáról, vagy bezárásáról.
A környezeti hatástanulmány két változatot vizsgál, az egyik az atomerőmű működésének folytatása 2050-ig, a másik a létesítmény leállítása és leszerelése. Thomas Buddas, a Loviisa erőmű igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a Loviisa atomerőmű működése jól megalapozott, és környezeti hatásai nagyon jól ismertek és környezeti hatás szempontjából az összes vizsgált alternatíva megvalósítható

... bővebben

Stratégiák és megfontolások az üzemanyagciklus zárására

Az OECD atomenergia ügynöksége (NEA) tanulmányt tett közzé a nukleáris fűtőanyag ciklus megvalósításának lehetséges változatairól.
Behatóan vizsgálták a jelenlegi gyakorlatot és a fűtőanyag ciklus zárásának lehetőségeit. Kimutatták, hogy a hasadóanyag jobb hasznosítása mellett a zárt ciklusokban sokkal kevesebb radioaktív hulladék keletkezik.

... bővebben

Irány az 55% - az EU új klímavédelmi intézkedéscsomagja

Az Európai Bizottság elfogadott egy intézkedéscsomagot, amelynek célja, hogy az Európai Unió meg tudja valósitani azt az ambiciózus célt, hogy 2030-ban 55%-kal csökkentsék a CO2-kibocsátást (az 1990-es szinthez képest). Ez minden bizonnyal nagyon magasra teszi a mércét, mivel számos ágazatra vonatkozik, ideértve az ipart, az épületeket és a közlekedést. Az energiaszektor várhatóan 2040-ig nettó szén-dioxid-mentesítéssé válik. Néhány tagállam már jó eredményeket ért el ezen a téren, de sokuknak még hosszú utat kell megtennie.
Az atomenergia nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Európa alkalmas legyen az 55%-os csökkentés megvalósítására.

... bővebben

FORATOM jelentés az új atomerőművek épitésének pénzügyi kérdéseiről...bővebben


Hogyan fordítja ellenkezőjére az atomenergiától való irracionális félelem a klímavédelmet?...bővebben


Románia újabb reaktorokkal bővítené a Cernovoda atomerőművet...bővebben


Japán szerint az atomenergia kulcsfontosságú ahhoz, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon...bővebben


Az örmény atomerőmű engedélyét 2026-ig meghosszabbítják...bővebben


Jól halad a finn hanhikivi atomerőmű építésének előkészítése...bővebben


Az atomenergia és az európai hidrogéngazdaság...bővebben


A FORATOM a nukleáris ipar beszállitói hátterét vizsgálta...bővebben


Az atomipar nyilt levele az Európai Unió vezetőinek...bővebben


A 80-asok klubja, további húsz év üzemidő az amerikai atomerőműveknek...bővebben


Javaslat új atomerőmű építésére az Egyesült Királyságban...bővebben


Dr. Kereki Ferenc és Rátkai Sándor kollégáink rangos kitüntetést kaptak március 15 alkalmából...bővebben


A belorusz atomerőmű első blokkjának melegpróbái március vége előtt befejeződnek...bővebben


2020 kulcsfontosságú év lesz az atomenergia és a FORATOM számára...bővebben


Új Igazgatóságot és elnököt választott a FORATOM...bővebben


A nukleáris energia helyreállítja jól megérdemelt helyzetét az EU-ban...bővebben


Az európai nukleáris ipar vezetőinek felhívása a karbonmentes Európáért...bővebben


Az európai nukleáris ipar 2019 évi prioritásai: klímaváltozás, fenntarthatóság és munkahelyek...bővebben


Magyar Atomfórum Egyesület szakembereinek látogatása az épülő belorusz atomerőműben...bővebben


Zöld és fekete villamos energia Európában...bővebben


Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ROSZATOM és a Magyar Atomfórum Egyesület...bővebben


Atomenergia alkalmazása körében eljáró minősített szakértők...bővebben


Állami támogatással vagy nélküle...bővebben


Napelemek jövője Európa energiaellátásában...bővebben


Urán tengervizből...bővebben


A stressz-teszt és a nyilvánosság...bővebben


Atomfórum sajtóközlemény: Az atomenergia szerepéről 2050-ig az Európai Unióban...bővebben


Korábbi hirek

Atombiztos
Láncreakció
Alternativ energia

Katona Tamás - Az energiabiztonság mint rendszer ... letöltés


Az új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítése - Tóth Csilla (műszaki igazgató, MVM Paks II.) előadása az Egyesület közgyűlésén ... letöltés


Egy németországi atomerőmű lebontása „zöld mezőre” - dr. Perneczky László (MTA KFKI AEKI THL, nyugd. tud. munkatársa) előadása a Kárpát-medence magyar energetikusainak találkozóján ... letöltés


A Kárpát-medence magyar energetikusainak 16. találkozóján - Czibolya László előadása (Budapest, 2012. október 4.) ... letöltés


Az EU és Magyarország villamosenergia stratégiájának kapcsolódásai (különös tekintettel az atomenergiára) - Lenkei István előadása (Gyergyószentmiklós, 2012. május 18.) ... letöltés


Energia Útiterv 2050: Az atomenergia szerepe (Fukushima után)... bővebben


Energia Útiterv 2050: Az atomenergia szerepe ... bővebben


Villamosenergia-termelési technológiák jellemzői - adatok az összehasonlitáshoz ... bővebben


HOGY HOLNAPUTÁN IS LEGYEN ÁRAM (A Magyar Atomfórum Egyesület kiadványsorozata)... bővebben


ATOMERŐMŰVEK KÖRNYEZETI HATÁSAI - RADIOAKTÍV KIBOCSÁTÁSOK... bővebben


IAEA
World Nuclear News
Nuclear Energy Institute

Magyar Atomfórum Egyesület, 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54.

tel: +(36) 1 215-3499 fax: +(36) 1 215-3499 E-mail