A FORATOM kiegészítő javaslatokat tett az Európai Bizottság taxonómiával kapcsolatos döntéséhez

Miután az Európai Bizottság javaslatot tett az úgynevezett taxonómialistára, amely a környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak minősíthető és ezért a jövőbeni finanszírozások idején kedvezőbb feltételeket élvező energiák körét tartalmazza, a FORATOM közzétette az iparág véleményét a kiszivárgott javaslatról.

IAEA_flag

Mindenekelőtt a FORATOM üdvözli az Európai Bizottság azon döntését, hogy bizonyos feltételek mellett az atomenergiát is a fenntarthatónak minősített technológiák közé sorolja.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Bizottságra jelentős nyomás nehezedett az atomenergia megítélésével kapcsolatban” – mondja Yves Desbazeille, a FORATOM főigazgatója. " E tekintetben örömünkre szolgál, hogy egy olyan javaslat került az asztalra, amely figyelembe veszi a Közös Kutatóközpont ajánlásait."

Ugyanakkor érdemes megfontolni a javaslat pontosítását a következő szempontok alapján:

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a kérdés továbbra is nagyon összetett politikai szinten” – teszi hozzá Desbazeille úr. " Mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy a fent felsorolt kérdésekkel foglalkozni kell annak biztosítása érdekében, hogy a technológiasemlegesség elve a taxonómiai rendeletben ne sérüljön." A FORATOM emellett kifejezte készségét arra, hogy adott esetben szakmai támogatást nyújtson az Európai Bizottságnak.

forrás: FORATOM