A nukleáris ipart képviselő szervezetek közös nyilatkozata az atomenergia szerepéről a jelenlegi geopolitikai helyzetben

A COP27 klímavédelmi konferencia alkalmából a nukleáris ipart képviselő hét legnagyobb szervezet nyilatkozatot tett közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy az atomenergiának kulcsfontosságú szerepet kell játszania az energetikai közfelfogás és az energiapolitika átalakításában. Ezek a szervezetek arra hívják fel a döntéshozókat, hogy ismerjék el és támogassák az atomenergia fokozott alkalmazását a villamosenergia-termelésben az energiabiztonság javítása és a függőség csökkentése, a szén-dioxid-kibocsátásmentes gazdaságra való tisztességes és megfizethető átmenet biztosítása, valamint a munkahelyek és a gazdasági növekedés megőrzése érdekében.

Fennovoima

Az atomenergia biztonságos, megfizethető és tiszta energiaforrás, a hét minden napján, 24 órában elérhető, kiterjedt működési tapasztalattal, amely több mint fél évtizede hozzájárul gazdaságaink szén-dioxid-mentesítéséhez, és jelenleg a globális villamosenergia-fogyasztás több mint 10%-át biztosítja.

Az összes energiaforrás közül az atomenergiának van a legalacsonyabb CO2-kibocsátása (6 g/kWh), és az urán, mint üzemanyag bőséges és jól eloszlott a világon. Az üzemanyag költsége a megtermelt villamos energia költségének csak egy töredékét teszi ki, így az atomenergia stabil villamosenergia-költséget biztosíthat az állampolgárok, a közigazgatás, az ipar, a mezőgazdaság és minden más, az elektromos áramtól függő emberi tevékenység számára. Továbbá a használt üzemanyag újrafelhasználható és újrahasznosítható, ami az atomenergia egyedülálló és további érdeme.

Mindezeknek köszönhetően az energiaszegénység felszámolásában és a fenntartható gazdasági fejlődés biztosításával a világ minden részén, az atomenergia a gazdasági újraindítási stratégiák egyik központi eleme. Hiszen az energetikai átállás nem lehetséges az atomenergia szerepének megtartása és bővítése nélkül.

A nyilatkozatot aláíró szervezetek a következő időszak feladataira az alábbi javaslatot teszik:


forrás: nucleareurope

2022. november 17.