A Nemzetközi Energia Ügynökség (IAE) legújabb jelentése szerint az atomenergia elengedhetetlen a jövő fenntartható tiszta energiarendszerének megteremtéséhez

„Nehezebb, kockázatosabb és drágább lesz a fenntartható és tiszta energiarendszerek kiépítése atomenergia nélkül” – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség legutóbbi jelentéséből. Az atomenergia nemcsak elengedhetetlen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hanem stabil és megfizethető energiaellátást tesz lehetővé, ami fontos előnyt jelent a jelenlegi energiaválság leküzdésében.

European Parliament

Az IEA emellett kiemeli, hogy a politikai környezet változása ajtót nyit az atomenergia számára, hogy méltó helyet foglaljon el a jövő energiarendszerében.

A jelentés szerint::

Két és fél év elteltével a FORATOM továbbra is aktívan együttműködik az európai parlamenti képviselőkkel, és figyelemmel kíséri a Parlament tevékenységét azért, hogy hatékonyan képviselje az iparág érdekeit, és válaszoljon az atomenergiát érő kritikákra.

Amint azt az IEA kiemelte, szános feladat hárul kormányokra és az iparra is. Az iparnak jobb munkát kell végeznie a projektek költségkereteken belüli és határidőre történő megvalósításában, a versenyképesség biztosítása érdekében.

Ugyanakkor a kormányoknak koherens és következetes politikát kell folytatniuk, amely támogatja az atomenergiát és mobilizálja a beruházásokat. Ez magában foglalja a kedvező befektetési környezetet, amely lehetővé teszi a zöld befektetési lehetőségekhez való hozzáférést is.

forrás: IEA