2020 kulcsfontosságú év lesz az atomenergia és a FORATOM számára

Yves_Desbazeille Yves Desbazeille, a FORATOM vezérigazgatója, értékelte a 2019 év munkáját és szólt az idei feladatokról is. Hangsúlyozta, hogy 2019 fontos év volt az atomenergia számára az Európai Unióban, mivel néhány nagyon fontos esemény zárult le, amelyek befolyásolják majd az atomenergia jövőjét az elkövetkező években. Ezek közül vezérigazgató kiemelte

Mindezek mellett a következő 12 hónap még nagyobb hatással lehet az atomenergiára és annak az Európai Unióban betöltött szerepére – vélekedett Desbazeille. Célként fogalmazta meg, hogy a FORATOM elősegítse az atomenergia beépítését minden olyan uniós jogszabályba, amelyek célja az európai energiaszerkezet meghatározása - mivel az atomenergia hozzájárulhat az Európában a fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő eléréséhez, miközben megbízható és megfizethető villamos energiát termel.

Az energiával kapcsolatos EU fejlemények mellett 2020 más szempontból is fontos év lesz a FORATOM számára – mondta a vezérigazgató, hiszen ebben az évben ünnepli a FORATOM megalakulásának 60. évfordulóját. A szervezet alapító közgyűlésére 1960. július 12-én, Párizsban került sor. „Azóta képviseljük az európai nukleáris ipar érdekeit az EU intézményeinél és más kulcsfontosságú érdekeltekkel folytatott politikai megbeszéléseken. Ezen évforduló megünneplése érdekében a FORATOM számos rendezvényt tervez, amelyek kiemelik az egyesület eredményeit - ideértve a második „Nuclear Europe” konferenciát, amelyre június 26-án, Párizsban kerül sor” – tette hozzá Desbazeille.

Az idei programból kiemelte a FORATOM és a NAÜ közös Management Systems Műhelyülését, amelyet szeptemberben rendeznek Helsinkiben. Ez a rendezvény a fórumot teremt a menedzsment rendszerekkel és a minőségirányítási szabványokkal foglalkozó szakemberek számára.

A FORATOM Befektetési Keretek Munkacsoportja 2020-ban tervezi közzétenni eddig munkájának eredményeit azzal a céllal, hogy a múltbeli és a jelenlegi beruházási tapasztalatok széleskörben felhasználhatók legyenek.

Az Ellátási Lánc Optimalizálási Munkacsoport pedig befejezi és publikálja azt a jelentését, amely ajánlásokat tartalmaz majd arról, hogyan lehet javítani az ellátási láncot az EU nukleáris flottájának biztonságának és megbízhatóságának folyamatos fejlesztése érdekében.

Tavaly az egész európai nukleáris ipart képviselő magas rangú vezetők (az úgynevezett „Nuclear Europe Leaders”) csoport közös nyilatkozatot adtak ki – emlékeztetett a FORATOM vezérigazgatója, - amelyben az európai nukleáris ipar elkötelezte magát olyan kulcsfontosságú célok elérése mellett, amelyek lehetővé teszik az iparág növekedését. 2020 lesz a legfontosabb ígéretek teljesítésének éve.

Végül Desbazeille rámutatott, hogy a következő 12 hónapban számos kihívást kell leküzdeni, mert még mindig sok olyan hang van EU-szinten, amelyek - a tényekkel és a tekintélyes szervezetek, például az IPCC, felszólításaival ellentétben - ki akarják zárni az atomenergiát Európa alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőjéből. Az egész európai nukleáris iparnak és a FORATOM-nak együtt kell működnie annak érdekében, hogy az atomenergia megőrizze szerepét a folyamatban lévő energiaátmenetben és Európa jövőbeli energiaellátásában.