Az európai nukleáris ipar 2019 évi prioritásai: klímaváltozás, fenntarthatóság és munkahelyek

Az európai nukleáris ipar szervezete, a brüsszeli székhelyű FORATOM elnöke, Teodor Chirica és vezérigazgatója, Yves Desbazeille ismertették a szervezet 2019 évi munkájának központi témáit.

A FORATOM vezetői hangsúlyozták, hogy a most befejeződő 2018 év sikeresen zárult az atomenergetika számára, és rámutattak, hogy, az atomenergia megkerülhetetlen, ha a világ a globális felszín közeli átlaghőmérséklet növekedését 1.5 fok alatt akarja tartani. Az atomenergia alacsony széndioxid kibocsátás mellett képes megbízható alapellátást biztosítani. Ezt olyan nemzetközi szervetek is megerősítették, mint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) és OECD Energiaügynöksége (IEA). Ennek ellenére az Európai Unió jelenlegi politikája akadályozza az új atomerőművek építését, illetve meglévők üzemidejének meghosszabbítását. Biztató ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság megerősítette, a megújulók mellett számítanak az atomenergiára a karbonmentes európai energiarendszerben.

Az idei év sok politikai változást hozhat. A Brexit, az európai parlamenti választások és az új összetételű Európai Bizottság megváltoztatják a politikai környezetet. A nukleáris ipar számára fontos a döntéshozókkal való szoros együttműködés, hogy olyan kedvező környezet alakuljon ki, amely ösztönzi új atomerőművek építését. Az atomenergetika számos, az EU számára fontos kulcskérdés megoldásához járulhat hozzá, amelyek közül az idén háromra fordít a FORATOM kiemelt figyelmet.

Klímaváltozás. Az Európai Bizottság „Tiszta bolygót mindenkinek” című stratégiai jövőképe valamint a FORATOM legutóbbi publikációja „Fejlődési utak 2050-ig: az atomenergia szerepe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású Európában” alapján meghatározhatók a klímaváltozással kapcsolatos tennivalók. Az európai nukleáris ipar továbbra is részt vesz a széndioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos programokban. Ezekhez olyan adatokkal igyekszik hozzájárulni, amelyek bemutatják, hogyan segíti elő az atomenergia a klimavédelmi célok az elérését, mialatt ott és akkor biztosítja a megfizethető villamos energiát, ahol, és amikor erre az embereknek szüksége van.

Fenntarthatóság. Az energiatermelés szélesebb környezeti hatásai, mint a földterület használata, a nyersanyagok elérhetősége és a légkörszennyezés olyan kulcskérdések, amelyekkel foglalkozni kell, amikor az energiaforrásokat fenntarthatóságát értékeljük. Ennek során a teljes termelési ciklust figyelembe kell venni. Ezen a területen az atomenergia számos előnnyel rendelkezik. Nem igényel sem nagy földterületet, sem nagymennyiségű nyersanyagot működéséhez. A FORATOM kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos döntések objektív kritériumokra támaszkodjanak, semmint ideológiai meggondolásokra, vagy előítéletekre.

Munkahelyek. Az Európai Bizottság tevékenységének egyik központi témájához csatlakozva, a FORATOM arra törekszik, hogy megmutassa, az európai nukleáris ipar sok munkahelyet tart fenn és teremt. Átfogó tanulmányt készül, amely ezt a kérdéskört részletesen feltárja. Ugyanakkor az ipar aggódik a magasan képzett munkaerő hiánya miatt. Ezért, széleskörű összefogással szeretné a fiatal generációt bevonni az atomenergetikába, bemutatva az intellektuális kihívásokat és a karrier-építés lehetőségeit.

A FORATOM eredeti közleménye itt érhető el.