Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) jelentése az atomenergia klímavédelmi alkalmazásának lehetőségeiről

Az ENSZ-EGB emlékeztet arra, hogy az atomenergia olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás, amely az elmúlt 50 évben mintegy 74 milliárd tonna CO2-kibocsátásától óvta meg a környezetet. Ez a mennyiség az energiatermeléssel kapcsolatos teljes kibocsátás közel két évnyi mennyiségének felel meg. Csak a vízenergia játszott nagyobb szerepet a kibocsátások elkerülésében ebben az időszakban.

IAEA_flag

Az atomenergia jelenleg az ENSZ-EGB régióban termelt villamos energia 20%-át, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés 43%-át adja. A globális energiarendszer gyors átalakítására a Párizsi Megállapodás és a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrend teljesitése érdekében, egyre kevesebb idő áll rendelkezésre, mivel az ENSZ-EGB régióban a villamosenergia-termelés több mint fele még mindig a fosszilis tüzelőanyagokból származik. Az ENSZ EGB jelentése megállapítja, hogy az atomenergia egy szélesebb portfólió részének tekinthető, amely más fenntartható, alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású technológiák alkalmazása mellett a teljes energia ágazat és az energiaigényes iparágak, – mint például az acélgyártás, a hidrogéntermelés vagy a vegyipar – karbonmentesítését szolgálja.

A jelentés bemutatja az atomenergia helyzetét az ENSZ EGB régióban, ahol jelenleg 292 reaktor működik, és régió 11 országában az atomerőművek adják a villamosenergia-termelés több, mint 30%-át. Néhány ország elutasítja az atomenergiát és a régióban csaknem 70 reaktort állítottak le 2000 óta politikai, gazdasági vagy műszaki okokból. A legtöbb esetben ezeket - legalább részben - fosszilis tüzelőanyaggal történő energiatermeléssel helyettesítették, ami visszavetette az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket. A Nemzetközi Energiaügynökség és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a további atomerőművek idő előtti bezárásának megakadályozását sürgős prioritásnak tekinti az éghajlatváltozás kezelése szempontjából.

Az ENSZ jelentés felvázolja az új atomerőművek lehetséges technológiai változatait. A maihoz hasonló nagy teljesítményű létesítmények mellett hamarosan megjelenhetnek a kis moduláris reaktorok (SMR) és a mikró berendezések is. Az SMR-ek tervei gyorsan közelednek a kereskedelmi megvalósításhoz, egy ilyen erőmű Oroszország északi partjainál már működik, és távoli közösségek számára biztosít kapcsolt hő- és villamosenergia-ellátást. Intenzív fejlesztő munka folyik mikroreaktor-konstrukciók kidolgozására is, és az első ilyen berendezések öt éven belül elérhetővé válhatnak az Egyesült Államokban és Kanadában.

A jelentés rámutat, hogy az atomenergia a világ számos részén versenyképes lehetőség a villamosenergia-termelésre. A megfelelő finanszírozási formák és piaci keretek kialakításával enyhíthetők a nagy erőművek magas kezdeti tőketerhei. A jövőbeni kisebb méretű reaktorok valószínűleg könnyebben finanszírozhatók lesznek, és jobban integrálhatók majd a megújuló energiát használó technológiákhoz.

Ezzel együtt a nukleáris energia biztonságos alkalmazására, a környezetszennyezést okozó balesetek megelőzésére és kezelésére, valamint a radioaktív hulladékok tárolására különös gondot kell fordítani – hívja fel a figyelmet az ENSZ-EGB dokumentuma.

forrás: UNECE