Japán szerint az atomenergia kulcsfontosságú ahhoz, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon

Hiroshi Kajiyama, gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy az atomenergia elengedhetetlen, ha Japán 2050-re el akarja érni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A miniszter rámutatott, hogy a télen bekövetkezett áramhiány segített elmozdítani a nyilvános vitát az ágazatban. Az elmúlt hónapok súlyos havazásai az országot az áramkimaradás szélére juttatták. Mivel sem napenergia, sem a szél nem állt rendelkezésre, a villamos energia ára megugrott, és az ország egyes részei közel voltak az elektromos hálózat széteséséhez.


Japánban a fukushimai reaktorbaleset után az energiaellátás a fosszilis tüzelőanyagok felé fordult. Miután Yoshihide Suga miniszterelnök ígéret tett, hogy 2050-re az ország karbonsemlegessé válik, széleskörű szakmai viták indultak az energiaellátás jövőjéről, mivel ehhez a fosszilis források 80%-os jelenlegi arányán változtatni kell.

A megújuló energiaforrások lesznek a legfontosabbak, mondta a miniszter, de Japán földrajzának korlátai miatt nem olyan könnyű megújuló energiaforrásokat bevezetni, mint Európában vagy Észak-Amerikában. A fordulat megköveteli az összes rendelkezésre álló technológia alkalmazását, beleértve az importált hidrogént, az atomenergiát, valamint a szén megkötését és tárolását. Mindezek mellett Hiroshi Kajiyama úgy gondolja, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen lesz, és megpróbál mindenkit meggyőzni arról, hogy végül nukleáris energiára szükség lesz.

2021. február 2.