Az örmény atomerőmű engedélyét 2026-ig meghosszabbítják

Az ARKA örmény hirpotál beszámolója szerint Örményország Nukleáris Biztonsági Hatósága 2026-ig meghosszabbítja az örmény atomerőmű működésének engedélyét, az idén tervezett összes felújitás sikeres végrehajtása után.


Az atomerőmű idei karbantartási leállása a szokásosnál tovább - 141 napig – tart majd, amelynek során befejezik az hátralévő korszerűsítéseket, ideértve a reaktortartály hőkezelését is. Ehhez felújítják a reaktorcsarnoki 250 tonnás darukat, amelyek szükségesek a hőkezelő egység felszereléséhez és a nehéz berendezések kirakodásához a reaktorból.

"A hőkezelési után a reaktortartály fizikai és mechanikai tulajdonságai helyreállnak, és az erőmű 2026 után működtethető" - mondta Eduard Martirosyan, az atomerőmű vezérigazgatója.

A felújításra az orosz Rosatom Service kapott megbízást. Jevgenyij Szalkov, vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi év nem volt könnyű a koronavírus-járvány miatt, de nagy mennyiségű munkát végeztek az örmény partnerrel közösen. "A turbinagenerátor felújítása befejeződött, a reaktor vezérlő és védelmi rendszereinek műszeres vizsgálatát elvégezték, és ellenőrizték a roncsolásmentes anyagvizsgálatra szolgáló műszereket is." - mondta Szalkov. Hozzátette, hogy az erőmű felkészült a reaktormag vészhűtési rendszerének korszerűsítésére és a reaktor nyomástartó edényének felújítására, a hőkezelő egységet leszállították és összeszerelése már befejeződött.

Az örmény atomerőmű Jerevántól mintegy 30 kilométerre nyugatra található. Az 1970-es években épült, de 1988-as földrengést követően leállitották. Két VVER 440-V230 könnyűvizes reaktorának egyikét 1995-ben újrainditották.

2014 márciusában az örmény kormány úgy döntött, hogy az erőmű élettartamát 2026-ig meghosszabbítja, amelyhez 270 millió dolláros hitelt és 30 millió dolláros támogatást kaptak Oroszországtól.

2021. január 27.