Hogyan fordítja ellenkezőjére az atomenergiától való irracionális félelem a klímavédelmet?

A Nukleáris Világszövetség két vezetője, Dr. Sama Bilbao és Léon, főigazgató és John CH Lindberg kommunikációs vezető vitacikket irt a Dagens industri portálon, amelyben elemzik a svéd energetikában a legutóbbi években lezajlott változásokat. A cikket a WNN is idézi.


Svédország büntető adókkal és politikai nyomással lassan, de biztosan elpusztította azt a versenyelőnyt, amelyet az atomenergia jelentett az ország számára. Öt év alatt négy reaktort állítottak le, és most kezdjük látni a következményeket.

Nem is olyan régen világ tisztelettel figyelte Svédországot, amely 1980-as évek közepére bebizonyította a világ számára, hogy kevesebb mint egy évtized alatt meg lehet szabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól az áramtermelésben. A közelmúltig a fosszilis energiahordozók részaránya a svéd villamosenergia-termelésben 1% körül volt, az atomenergia és a vízenergia adott 40-40%-ot.

A Ringhals 1 reaktor leállítása utáni első tél beköszöntével repedések léthatók a svéd villamosenergia-rendszeren. Az ország déli része, amely korábban még hat reaktornak adott otthont, most fosszilis villamos energia behozatalára kényszerül Lengyelországból, Németországból vagy Dániából, amelyek forrása szén, illetve orosz gáz. Mi történne, ha eljönne egy igazi hideg tél, mint Texasban?

Svédország zöld párti vezetésű koalíciós kormánya zsigeri félelmet érez az atomenergia iránt és abszurd lépéseket tesz az éghajlatváltozás és a környezet szempontjából. Az atomerőművek bezárása miatt Svédországnak egyre több villamos energiát kell importálnia a napi használatának kielégítése érdekében, és ezért a svéd villamos energia rendszer egyre szén-dioxid-intenzívebbé válik.

A furcsa ebben a nagy irányváltásban az, hogy Svédország népe elsöprő mértékben támogatja a nukleáris energiát, 78% határozottan mellett van, 43% nyitott az új atomerőművek építésére, és 35% szeretné továbbra is az ország reaktorait a teljes élettartama alatt használni - derül ki a Novus felméréséből. Másrészt a megkérdezettek csupán 11% -a ellenzi az atomenergiát, amely a történelemben a legalacsonyabb.

Ehelyett a kieső atomerőműveket szél- és egyéb megújulókkal (nap, biomassza) igyekeznek pótolni 30 ezer MW-ot meghaladó mértékben. A villamos hálózat üzemeltetője szerint ehhez a megújuló kapacitáshoz legalább 12 ezer MW földgáz tüzelésű erőművet kell létesíteni tartalékként az időjárási ingadozások kezelésére.

30 000 MW szélenergia 12 000 MW gázzal működő erőmű telepítésének költsége körülbelül 45 milliárd dollár, plusz további 4 milliárd dollár kell a 20 éves üzemeltetéshez. Az atomerőművek üzemeltetésének folytatása a következő 20 évben körülbelül 3 milliárd dollárba kerülne.

2021. március 2.