Az atomipar nyilt levele az Európai Unió vezetőinek

Európa 25 energetikai nagyvállalata és 14 szakmai szervezete - köztük a Magyar Atomfórum Egyesület is - nyílt levélben fordult az EU vezetőihez, köztük Von der Leyenhez, az EB elnökéhez, amelyben kifejezik a nukleáris ipar elkötelezettségét a gazdaság újraindítását támogató zöld fordulat megvalósítása iránt. Felhívjak a figyelmet, hogy ebből a programból egyetlen karbonszegény technológiát – igy az atomenergiát – sem lehet kihagyni.


Az Európai Unió döntéshozói:
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke,
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke,
Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke,
Kadri Simson, energiaügyi biztos,
Thierry Breton, belső piaci biztos,
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke,
Charles Michel, azEurópai Tanács elnöke
részére

Jelenleg az EU és a világ példátlan egészségügyi és gazdasági válsággal néz szembe. A COVID-19 világjárványra való reagálás jogosan mindenkinek a legfőbb prioritása. Az EU egész területén működő energiaágazat, amelynek középpontjában az atomenergia áll, továbbra is fontos szerepet játszik ebben az erőfeszítésben - megbízhatóan fenntartja az alapvető energiaellátást, miközben biztosítja az alkalmazottak és az ügyfelek, valamint a lakosság és a környezet biztonságát.

Az EU-ban előállított villamos energia 26%-a atomerőművekből származik, és továbbra is az atomenergia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia legnagyobb forrása. Az EU villamosenergia-termelésének szerkezete 50%-ban még mindig a múltbeli széndioxid-kibocsátású fosszilis tüzelőanyag-technológiákon alapul, és ezeket karbonszegény energiaforrásokkal kell felváltani ahhoz, hogy az EU 2050-re áttérjen a szén-semleges gazdaságra. Ugyanakkor további energiakapacitásokra is szükség van a növekvő energiaigény kielégítése érdekében.

A beruházási kihívás hatalmas, és az Európai Bizottság stratégiai elképzelése („Tiszta bolygó mindenkinek”) kifejezetten elismeri, hogy a nukleáris energia és a megújuló energiaforrások képezik majd 2050-ben az EU széndioxid-mentes energiaágazatának gerincét. hogy további nukleáris technológiai innovációval a kutatás és fejlesztés (például a fejlett és a kis moduláris reaktorokban) tökéletesen kiegészíti a megújuló energiákat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia ellátás érdekében - a nap 24 órájában, az év 365 napján. Az atomenergia jelentős mértékben hozzájárulhat a távfűtéshez és az alacsony széntartalmú hidrogéntermeléshez is. Emellett nélkülözhetetlen szerepet játszik az orvosi ágazatban - diagnosztikai és terápiás alkalmazások révén a rák felderítésében és gyógyításában támogatva Európa rák gyógyító programját.

A tagállamok egyértelművé tették, hogy az éghajlati célkitűzéseik elérése érdekében alapvető fontosságú a technológiai szempontból semleges megközelítés. Néhányuk számára az atomenergiát kizáró bármilyen megoldás költségesebb lehet, kevésbé hatékony a károsanyag kibocsátáscsökkentésben, és fokozott kockázatot jelenthet az ellátás biztonsága és a rendszer stabilitása szempontjából. Az EU energiaigényes iparágai szilárd, biztonságos és megfizethető energiaellátáson alapulnak, hogy megőrizzék globális versenyképességüket, és ehhez az atomenergia kulcsfontosságú lehetőséget nyújt.

Az EU egész területén a gazdasági fellendülés felé forduló gondolatok és a gazdaságok újjáépítésének szükségessége a koronavírus után az éghajlatváltozás kezelésének elkötelezettségén semmit nem változtatott, hanem iránymutatást fog mutatni és formálja a helyreállítási erőfeszítéseket. Az energiaágazat ezért továbbra is döntő szerepet játszik.

Az európai nukleáris ipar készen áll teljesíteni és képes ellátni feladatát, támogatva a tiszta, zöld gazdasági fellendülést nemzeti és az EU szinten egyaránt azáltal, hogy folytatja:

Az atomenergetika már fontos ipari ágazat az EU-ban, és erős a teljes nukleáris életciklus tekintetében. Az EU-ban egyre inkább tudatosul az ipari értékláncok megőrzésének és fejlesztésének, valamint a harmadik országoktól való túlzott függőség csökkentésének fontossága. Ezért a nukleáris ágazatnak része kell lennie az új, koherens uniós ipari stratégiának.

Mit kér a nukleáris ágazat hozzájárulásának teljesítéséhez?

Összegezve: az energiaágazat, amelynek középpontjában a nukleáris energia működik, továbbra is kritikus szerepet játszik az EU energiaellátásában, biztonságos, versenyképes és megbízható módon nyújtva a háztartások és a vállalkozások számára nélkülözhetetlen alacsony szén-dioxid-kibocsátású szolgáltatást és mozgásban tartva a gazdaságot. Készen állunk arra is, hogy vezető szerepet játsszunk a gazdasági fellendülésben, elősegítve a jövő tisztább és ellenállóbb gazdaságának megvalósítását, amelyre törekszünk.

atomipari cégek atomipari egyesületek


(Az eredeti angol nyelvű levél)

2020. jűnius 3.