Úszó atomerőmű fejlesztése az EU-ban

A Seaborg Technologies, amely egy dán, reaktorfejlesztéssel foglalkozó vállalat, az EU egyik legismertebb innovációs pályázatán (EIC Accelerator) támogatást kap sóolvadékos reaktorral felszerelt úszó atomerőmű fejlesztésére.

European Parliament

Az Európai Innovációs Tanács 10 milliárd költségvetésű EIC innovációs programja, azért jött létre, hogy elősegítse az áttörést jelentő technológiák és a változást hozó innovációk megoldások megvalósítását valamennyi uniós tagállamban.

A Seaborg Technologies vállalatot azért hozták létre, hogy egy megbízható, tiszta és biztonságos energiatechnológiát hozzon létre, amely forradalmasítja az energiapiacokat és hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, az energiaszegénység felszámolásához és az ellátásbiztonság erősitéséhez.

Az úszó atomerőmű kulcsrakész megoldás, amely egy ipari kikötőben horgonyozva csatlakozik a parton lévő elektromos hálózathoz. Lehetséges továbbá az úszó atomerőmű mellé hidrogén- vagy ammóniagyártó üzemet elhelyezni, amely a széndioxid kibocsátás mente hasadási energiáját hasznosítja hidrogén és ammónia előállítására.

A dán úszó atomerőmű moduláris felépítésű, legnagyobb teljesítménye eléri a 800 MW-ot, tervezési élettartama 24 éves. A nukleáris energiát egy IV. generációs, kompakt olvadt sóreaktor (CMSR) biztosítja, amelynek. uránfluorid alapú üzemanyagsója számos kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezik; nem olvad meg, nem robbanhat fel, nem bocsáthat ki radioaktív anyagokat a környezetbe, és nem használható nukleáris fegyverekhez.

A Seaborg fejlesztési programja 2015-ben indult. A tervek szerint 2024-ben készülhetnek el a kereskedelmi prototípusok, a sorozatgyártás 2026-ban indulna.

forrás: https://www.seaborg.com/press-release-eic-grant