A Fennovoima jelentősen csökkenti tevékenységét

Miután a Fennovoima felmondta a Hanhikivi 1 atomerőműre vonatkozó beruházási projektjét, a vállalat tárgyalásokat kezdett alkalmazottjainak jövőjéről. Ezek a megbeszélések június 21-én lezárultak. A tárgyalások eredményeként a Fennovoima jelentősen csökkenti működését, és létszámleépítéseket hajt végre 2022 folyamán. A leépítések előtt a Fennovoimanak 356 alkalmazottja volt, 2023 elején a vállalat kevesebb mint 10 dolgozót foglalkoztat majd.

Fennovoima

2022. május 24-én a Fennovoima Oy visszavonta a Hanhikivi 1 atomerőműre vonatkozó építési engedély iránti kérelmét. Korábban a Fennovoima szerződést bontott az orosz erőműbeszállító RAOS Projecttel, mivel – az indoklás szerint – a RAOS Project jelentős késedelembe esett, és nem tudta teljesíteni a projektben vállalt feladatait, továbbá nem tudta mérsékelni az ukrajnai háborúval kapcsolatos kockázatokat. A Fennovoima felbontotta a Rosatom leányvállalatával, a TVEL-lel kötött üzemanyag-szállítási szerződést is.

A döntéseket követően a Fennovoima a foglalkozatottak teljes állományát érintő munkavállalói tárgyalásokat kezdett, amelyek 2022. június 21-én véget értek. A vállalat erőteljes létszámcsökkentést valósit meg az idén. A 356 alkalmazottból a következő év elejére 10-nél kevesebbet tartanak majd meg.

Joachim Specht, vezérigazgató azt mondta, hogy a vállalat alkalmazottjai lelkesen fogtak hozzá a harmadik finn atomerőmű építéséhez. A vezérigazgató szerint a projekt felmondása sajnos elkerülhetetlen volt és a döntést valamennyi dolgozó szomorúsággal fogadta A vállalat segítséget nyújt abban, hogy az alkalmazottak új kihívásokat találjanak.

2023-ban a Fennovoima a Hanhikivi 1 építési terület karbantartására és az erőmű beszállítójával kötött fővállalkozói-szerződés felmondásával kapcsolatos valószínűsíthető jogi folyamatokra való felkészülésre összpontosít.

forrás: Fennovoima