Az atomenergia és az európai hidrogéngazdaság

A New Nuclear Watch Institute tanulmánya szerint a hidrogén „létfontosságú” energiahordozó lehet az energiarendszerek dekarbonizálásában. A tanulmány kifejti, hogy az atomenergia felhasználásával elállított hidrogén „értékes szerepet”, játszhat a hidrogén széleskörű elterjedésének elősegítésében.


„Az atomenergia szerepe az európai hidrogéngazdaság kialakításában” című jelentés, arra a következtetésre jutott, hogy az atomenergia hidrogéntermelésre történő felhasználása számos előnnyel jár, az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokhoz viszonyítva. Ezek közül a legfontosabb a nagy mennyiségű és folyamatos termelés, ami előnyösen hat a versenyképességre.

A tanulmány példaként említi, hogy egy tengeri szélerőműparkban 1400-szor nagyobb földterületre lenne szükség ugyanannyi hidrogén előállításához, mint egy atomerőműben.

Yves Desbazeille, a FORATOM vezérigazgatója, a tanulmányt kommentálva rámutatott. „A nukleáris technológia nagyon sokoldalú és bevált technológia, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiát biztosít. Ez az energia felhasználható tiszta hidrogén előállításához, ami fontos megoldás lehet a nehezen dekarbonizáló ágazatok, például az ipar és a közlekedés számára. A megfizethető hidrogén előállításához az elektrolízist folyamatosan alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával kell megvalósítani. Mivel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermeléshez az atomenergia változó megújuló energiaforrásokat (szél és napenergia) egészít ki, ez kvázi alapterhelésű elektrolízist biztosít csökkentve a termelési költségeket."

Az NNWI az ipar által támogatott szakértő csoport, amely tevékenységének középpontjában az atomenergia nemzetközi fejlesztése áll, mint a kormányok eszköze a hosszú távú fenntartható energiaigények biztosítására. Határozott meggyőződésük, hogy az atomenergia létfontosságú a párizsi klímamegállapodás kötelező érvényű célkitűzéseinek eléréséhez és az éghajlatváltozás kihívásának kezeléséhez.

2020. december 20.