Jól halad a finn hanhikivi atomerőmű építésének előkészítése

A Fennovoima beszámolója szerint 2020 negyedik negyedévében teljesítették a tervek felülvizsgálata és az építkezés előkészítése terén kitűzött feladatokat.


Az engedélyezési dokumentáció beadás előtt a tervező RAOS (Roszatom leányvállalat) és a Fennovoima kétlépcsős felülvizsgálatot végez, amelynek keretében egyeztetik a tervezési alapot meghatározó dokumentációt. Ezen alapszik az atomerőmű előzetes biztonsági jelentése, amely az engedélyezés egyik legfontosabb dokumentuma. A tervezési alap egyeztetése 2019 közepén kezdődött és 18 hónap alatt befejeződött az első szakasz, amely a biztonság és a termelés kulcskérdéseit érintette. Még néhány kérdés nyitva maradt, mint például az irányitástechnikai tervek hiányainak pótlása. Ezt, az idén tavaszra befejeződő második szakaszban kell pótolni és valamennyi nyitott kérdést lezárni.

Ezzel párhuzamosan folytatódik az engedélyezési dokumentáció beadása a nukleáris hatóságnak. Az engedélyezési dokumentációt 15 csomagra osztották, amelyből ötöt 2020 októberében adtak be, a hatodikat az év végére ütemezték.

A beruházásban résztvevő vállalkozóknak szigorú minősítési eljáráson kell keresztülmenniük. A minősitést határozott időre adják meg, általában 3-5 évre, a biztonsággal kapcsolatos munkákra 3 évnél rövidebb idő is előfordulhat. Az orosz fővállalkozó Titan 2 először csak ideiglenes minősitést kapott, amely 2020 decemberében járt le. A finnek úgy ítélték meg, hogy a Titan 2 ez idő alatt jelentősen továbbfejlesztette minőségbiztosítási rendszerét és biztonsági kultúráját. Ennek alapján minősitését két évvel meghosszabbították.

A telephelyi előkészületek lényeges részét képezte egy adminisztratív épület megépítése a Hanhikivi-félszigeten. Késő ősz folyamán befejeződtek az adminisztrációs épület földmunkái és megkezdték az alapozást. Elindult a felvonulási épületek, szerelő és gyártócsarnokok, valamint raktárak kivitelezése is. Tovább folytatódtak a móló alatti kotrási munkák és egy ideiglenes gát is. A hűtővíz-csatornában a kőzetrobbantások a 2020. október 10-én kezdődő téli szünetig folytatódtak.

A létszám az év folyamán folyamatosan nőtt és elérte a 350 főt, noha a vírusjárvány miatt sok irodai feladatot távmunkában láttak el. Eddig 550 főt végezte el a telephelyi munkavégzéshez szükséges tanfolyamot.

Egy decemberben elkészült közvélemény-kutatás szerint a környékbeli lakosok 74,2 százaléka támogatja az atomerőmű építését.

2021. január 16.