Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ROSZATOM és a Magyar Atomfórum Egyesület

A Szocsiban rendezett X. jubileumi ATOMEXPO kiállításon a ROSZATOM egyik tagvállalata a RUSZATOM Nemzetközi hálózat és a Magyar Atomfórum Egyesület vezetői megállapodást írtak alá, amelyben kifejezték azt a szándékukat, hogy együttműködnek a Paks II. projekt megvalósítása érdekében. A dokumentumban nagy hangsúlyt kapott az orosz-magyar szakmai kapcsolatok erősítése, az információcsere és a kormányközi megállapodásban rögzített magyar beszállítói hányad elérésének elősegítése.

A felek megállapodtak abban, hogy konferenciákat és szemináriumokat szerveznek, támogatják az atomenergia területén a tudástranszfert, szakembercsere programokat és tanulmányutakat szerveznek valamint arra fognak törekedni, hogy a magyar beszállítók minél nagyobb mértékben be tudjanak kapcsolódni a Paks II. projekt hatékony megvalósításába.

A dokumentumot a RUSZATOM – Nemzetközi hálózat részéről Vagyim Tyitov, a ROSZATOM – Közép-Európa regionális központ vezérigazgatója, a Magyar Atomfórum Egyesület részéről Lenkei István elnök látta el kézjegyével. Az aláírás után Lenkei István a sajtó jelenlévő képviselőinek elmondta, hogy, a szándéknyilatkozat alapján a mintegy 40 tagvállalata érdekében lobbizó Magyar Atomfórum Egyesület együttműködik a Paks II. beruházás fővállalkozójával, a ROSZATOM-mal, hogy az atomfórumos cégek - nem kizárva másokat sem - első kézből értesüljenek az információkról, köztük a megjelenő tenderekről. Szakértői programokat szerveznek annak érdekében, hogy a cégeket helyzetbe hozzák, és alvállalkozóként bekapcsolódhassanak a Paks 2. bővítési munkálataiba.