A FORATOM a nukleáris ipar beszállitói hátterét vizsgálta

Az erős és sokrétű ellátási lánc elengedhetetlen, hogy a nukleáris ipar magas szintű biztonsággal, jó minőségben és megbízhatóan működjék. A FORATOM által közzétett jelentés szerint az Európai Bizottságnak el kell ismernie az európai nukleáris ellátási lánc harmonizációjának fontosságát, és támogatnia kell az EU tagállamaiban olyan szabályozás kialakítását, amely lehetővé teszi más iparágak számára gyártott, modern, kiváló minőségű alkatrészek használatát a nukleáris iparban. Az erős és harmonizált európai nukleáris ellátási lánc szintén segítheti az EU gazdaságának újjáélesztését a COVID-19 járvány után.


Az EU-ban előállított villamos energia 26% -a atomenergiából származik, és továbbra is ez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energia legnagyobb forrása. Az atomenergia-flotta átlagos életkora azonban Európában 35 év, és az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása (LTO) nélkül a jelenlegi nukleáris kapacitás 90% -át 2035-re le kellene állítani.

„Az európai nukleáris flotta biztonságos és megbízható működése megköveteli, hogy megfelelő ipari háttér álljon rendelkezésre.” - mondta Yves Desbazeille, a FORATOM főigazgatója. „A jelentés ajánlásainak végrehajtása nagyszerű lehetőséget teremt az európai beszállítóknak az üzemidő-hosszabbítási, illetve az új atomerőmű építési projektekben való részvételre, és ezáltal segíti az EU gazdaságát a COVID-19 válságból való kilábalásban, valamint az éghajlat-semlegességi célkitűzések teljesítésében.”

Az „Európai Atomenergia-ellátási Lánc optimalizálása - Kiváló minőségű ipari termékek használata az európai nukleáris létesítményekben” című jelentés azt ajánlja, hogy a nukleáris ipar támaszkodjon a meglévő európai ellátási lánc-projektekre és a nemzetközi tapasztalatokra a magas minőségű ipari termékek felhasználásában. A robusztus és változatos ellátási lánc érdekében a jelentés azt ajánlja, hogy


Forrás: FORATOM

2020. jűnius 10.