FORATOM jelentés az új atomerőművek épitésének pénzügyi kérdéseiről

A FORATOM Beruházási Keretek Munkacsoportja (IFTF) által közzétett jelentés ajánlásokat fogalmazott meg az új atomerőművek építésével kapcsolatban. Az új tőkebefektetések és forgatókönyvek tervezését és végrehajtását irányitó projektfejlesztőknek, döntéshozóknak és politikai tervezőknek szóló jelentés alkalmat ad a pénzügyi szektor és a nukleáris ipar közötti párbeszédre.

Az IFTF jelentése elemezte az új atomerőművek pénzügyi feltételeit 8 uniós országban és az Egyesült Királyságban kiemelt figyelmet fordítva az új projektek finanszírozásának hatékony kockázatalapú megközelítésére.

A jelentés segíti a befektetőket és a politikai döntéshozókat az atomenergetikai fejlesztések beruházási, pénzügyi és politikai kockázatainak megértésében és kezelésében.

Első kulcsfontosságú ajánlásként az IFTF megállapította, hogy az új nukleáris energetikai projektek megvalósításában a finanszírozás módja és stabilitása kulcsfontosságú, amely (a költségcsökkentési törekvések mentén) megalapozza a projektvégrehajtás mérföldköveinek és céljainak elérését, továbbá garanciát nyújt a hosszú távú sikerre.

Az IFTF-munkacsoport tagjai szerint az atomenergia beruházásokra vonatkozó megbízható és hosszú távú feltételrendszer kidolgozása optimalizálhatja a kockázatok elosztását valamennyi érdekelt fél érdekében, és biztosíthatja a legkedvezőbb fogyasztói ár-érték arány elérését.

Ez a kérdés különösen aktuális, hiszen folyik a fenntartható fejlődést szolgáló finanszírozási szabályozás véglegesítése az Európai Unióban. Ezért a FORATOM továbbra is hangsúlyozza, hogy a beruházások értékelése tudományosan megalapozott módon történjék "forgatókönyv-alapú" és "technológiasemleges" megközelítésben, valamint, hogy ne érje diszkrimináció az új atomerőművek építését.

A jelentés itt érhető el.