Új Igazgatóságot és elnököt választott a FORATOM

Hyvärinen A FORATOM Közgyűlése Esa Hyvärinenet a FORATOM elnökévé választotta meg 2020. január 1-jétől kezdődő kétéves időszakra. Az Igazgatóság tagja lett Dr. Kiss Csaba, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke.

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy megválasztottak a FORATOM új elnökévé, és arra törekszem, hogy a következő két évben a Közgyűlés, az Igazgatóság, a FORATOM tagjai és a Titkárság, valamint az európai döntéshozatalban részt vevő összes érdekelt fél együttműködjön.”- mondta Hyvärinen. „Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament a közelmúltban elismerte az atomenergiát Európa szén-dioxid-mentes jövőjének fontos elemeként, az európai nukleáris ipar számos kihívással néz szembe az elkövetkező hónapokban és években annak érdekében, hogy megőrizze és javítsa jelenlegi energetikai szerepét. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy meggyőzzük a döntéshozókat, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, költséghatékony és megbízható atomenergia hozzájárulhat az EU éghajlati és energiaügyi célkitűzéseinek eléréséhez.

Hyvärinen jelenleg a Fortum Corporation vezérigazgatói Irodájának vezetője. Ezt megelezően a Fortum kormányzati-, közösségi kapcsolatokért felelős alelnöke volt, vezette a Brüsszelben működő Európai Papíripar Szövetség Újrahasznosítási és Környezetvédelmi Részlegét, valamint a finn Kereskedelmi és Ipari Minisztérium vezető tanácsadójaként dolgozott. 2016 óta tagja a FORATOM Igazgatóságának.

Esa Hyvärinen a Teator Chirica, a NuclearElectrica vezérigazgatójának vezető tanácsadója helyére lép, aki a FORATOM elnök megbízatásának végére ért.