Megalakult a NAÜ és a nukleáris ipar együttműködésének keretet adó Bécsi Csoport

IAEA_flag A Nemzetközi Atomenergia -Ügynökség (NAÜ) és az atomenergia -ipar több mint egy tucat vezető vállalata megállapodtak abban, hogy együtt dolgoznak a nukleáris technológia szerepének előmozdításán a világ legégetőbb kihívásainak kezelésében. Átfogó céljuk, hogy maximalizálják az atomenergia használatát, amit Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója „az atom elképesztő képességének” nevez az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a betegségek kezelésében, az éhezés megelőzésében és még sok más területen.

A NAÜ kezdeményezésére létrejött Bécsi Csoport 13 prominens cég illetve áramszolgáltató vezérigazgatóját és elnökét foglalja magában. Az alakuló ülést az osztrák fővárosban tartották, a NAÜ közgyűlésének egyik kisérőrendezvényéként. A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amely körvonalazza a Csoport céljait A brazil bányászati és energiaügyi miniszter, Bento Costa Lima de Albuquerque Júnior meghívott vendégként vett részt az ülésen.

A Bécsi Csoport magas szintű fórumot biztosít a bécsi székhelyű ENSZ-szervezet és az ipar közötti rendszeres megbeszélésekhez a nukleáris terület fontos fejleményeiről és innovációs folyamatairól, valamint arról, hogyan lehet ezeket az eszközöket hatékonyabban kiaknázni, például -a tiszta energián alapuló gazdaságra történő átmenet érdekében. A csoport tagja azon fognak dolgozni, hogy feltárják a magánszektor és a befektetők együttműködésének lehetőségeit NAÜ -vel a nukleáris-technológiák békés célú alkalmazásának elősegítésében.

A következő vállalatok a NAÜ -vel együtt a Bécsi Csoport alapító tagjai: China National Nuclear Corporation, Électricité de France, Eletronuclear, NAC Kazatomprom JSC, Mitsubishi Heavy Industries, Nucleoeléctrica Argentina, NuScale Power, Rolls Royce SMR, ROSATOM, SNC-Lavalin, Teollisuuden Voima Oyj, Urenco és Westinghouse Electric Company.

A nukleáris technológiákat széles körben használják világszerte - közvetlenül vagy közvetve, milliárdok megélhetésének javítása érdekében -, de még mindig van jelentős lehetőség a további bővítésre.

Az atomenergia kulcsfontosságú hajtóerő a tiszta és korszerű energiatermelés felé való átmenetben, és része lehet az éghajlatválság megoldásának. Mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia megbízható és fenntartható forrása, fontos szerepet játszik az egyre sürgetőbb erőfeszítésekben, amelyek célja, hogy korlátozzák a Föld folyamatos hőmérsékletének-emelkedését, ami gyakoribb szélsőséges időjárási eseményeket okoz. A folyamatosan rendelkezésre álló villamos energia biztosításával az atomenergia megteremti az elektromos hálózatok stabilitását, lehetővé téve továbbá az olyan időjárásfüggő megújuló energiaforrások használatát, mint például a nap és a szél.

Nukleáris technikákat alkalmazva robusztusabb növényeket lehet termeszeni, amelyek képesek ellenállni az aszálynak és a felmelegedő bolygó egyéb súlyos következményeinek, ami fontos az élelmezésbiztonság megerősítése szempontjából.

Az egészségügyben a nukleáris módszerek nagyon hatékonyak a rákos megbetegedések esetében főleg a mell, a méhnyak, a vastagbél és a tüdő rák kezelésében. Sajnos a sugárterápiához való hozzáférés nem megfelelő, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Még sok helyen alkalmaznak eredményesen nukleáris technikákat, például a víz- és talajgazdálkodás és talajvédelem területén, a műanyagszennyezés kezelésére és a betegségeket hordozó rovar kártevők elleni küzdelemre.

A bécsi csoport évente kerekasztal -találkozókat tart majd, a megvitatandó témáktól függően további érdekelt felek meghívásával, a konkrét együttműködési lépések kimunkálására.