Vizsgálják a Loviisa atomerőmű üzemidő hosszabbításának lehetőségét

A FORTUM benyújtotta a finn Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztériumhoz azt a hatástanulmányt, amely alapján döntést lehet hozni a Loviisa atomerőmű két blokkjának üzemidő hosszabbításáról, vagy bezárásáról.

A Loviisa atomerőmű két, VVER-440 típusú reaktora 1977-ben, illetve 1981-ben kezdte meg működését, és azóta is a finn villamosenergia rendszer megbízható és környezetkímélő forrása. A két blokk üzemeltetési engedélye 2027-ben, illetve 2030-ban jár le. A további működéshez a nukleáris biztonsági hatóság engedélye szükséges. A környezeti hatástanulmány két változatot vizsgál, az egyik az atomerőmű működésének folytatása 2050-ig, a másik a létesítmény leállítása és leszerelése.

A hatástanulmány értékelte az egyes változatok hatásait az emberek életkörülményeire, kényelmére és egészségére, valamint a környezetre, a vízrendszerekre, a felszín alatti vizekre, a halászatra, a természeti területekre, a tájra és a kulturális környezetre. Figyelembe vették továbbá a közösség szerkezetére és a regionális gazdaságra gyakorolt hatásokat is. Az elemzések kitértek a berendezések öregedési folyamatának kezelésére, a radioaktív hulladékok feldolgozására és elhelyezésére. valamint az esetleges vészhelyzetek kezelését szolgáló intézkedésekre.

Thomas Buddas, a Loviisa erőmű igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a Loviisa atomerőmű működése jól megalapozott, és környezeti hatásai nagyon jól ismertek és környezeti hatás szempontjából az összes vizsgált alternatíva megvalósítható.

A Fortum teljes tulajdonában lévő Loviisa atomerőmű kapacitás kihasználási mutatója 87,7% volt 2020-ban, amely nemzetközi szinten a legjobbak között van a nyomottvizes reaktorok között.

Ezt a kiváló eredményt az erőmű folyamatos fejlesztése és korszerűsítése teszi lehetővé. Az elmúlt öt évben a Fortum beruházásai a Loviisa erőműbe összesen mintegy 450 millió eurót tettek ki. 2020-ban az erőmű összesen 7,8 terawattóra (nettó) villamos energiát állított elő, ami a finn villamosenergia -termelés több mint 10%-a. A Fortum mintegy 700 nukleáris ágazati szakembert foglalkoztat, közülük 530 a Loviisa erőműben dolgozik. Emellett minden nap más vállalatok közel 100 állandó alkalmazottja dolgozik az erőmű területén

Forrás: Fortum