2020

Az Európai Bizottság szerint a “stressz-teszt” legszigorúbb biztonsági és védettségi előírások szerint folyik

Az Európai Bizottság 2011. november 24-én közleményben értékelte az atomerőművek célzott biztonsági felülvizsgálatát (CBF), amelyet másképpen „stressz-tesztnek” is neveznek. A Bizottság az atomerőműveket üzemeltető 14 EU ország nemzeti nukleáris hatóságaitól beérkezett jelentések alapján megállapította, hogy a felülvizsgálatok jó úton haladnak. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy szükség van az európai jogi előírások és a tagországok közötti együttműködés erősítésére olyan területeken, mint a biztonsági követelmények a telephely kiválasztás, a tervezés, építés és üzemeltetés során, továbbá a balesetkezelési felkészülés, a kárfelelősség és biztonságot érintő kutatások.szoveg"> A célzott biztonsági felülvizsgálat a természeti katasztrófák, mint például az árvizek és földrengések hatásával, valamint a súlyos balesetekkel foglalkozik és a korábban meghatározott tervek szerint folyik. Az atomerőművet üzemeltetők előzetes jelentései 2011. augusztus 15-re készültek el, amelyeket követően a nemzeti nukleáris hatóságok 2011. szeptember 15- re összeállították a felülvizsgálat előrehaladását bemutató jelentéseiket. Ezt a közbenső jelentést a Bizottság 2011. december 9-én a Tanács elé terjeszti. A nemzeti hatóságok 2011. december 31-ig véglegesítik a nemzeti jelentéseket, amelyeket azután részletes vitára nemzetközi szakmai fórumok elé terjesztenek. A menetrend szerint a szakmai viták 2012 április végéig lezáródnak és a Tanács a végleges jelentést 2012 júniusában tűzi napirendre.. Fontos megemlíteni, hogy a célzott biztonsági felülvizsgálatot a tagországok önkéntes alapon végzik, s a folyamatnak valamennyi, atomerőművet üzemeltető EU ország részese. Hozzájuk csatlakozott még Ukrajna és Svájc, ahol szintén elvégzik ezeket biztonsági értékeléseket az EU menetrend és módszertan szerint.

A műszaki szempontokat tartalmazó biztonsági felülvizsgálat kiegészül a nukleáris létesítmények védettségének értékelésével, amelynek keretében olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a terrortámadások, információ technológiai támadások, repülőgépek rázuhanása a nukleáris létesítményekre. Az Európai Bizottság egy külön eseti munkacsoportot hozott létre a nukleáris létesítmények védettségének vizsgálatára. Ez a munkacsoport a célzott biztonsági felülvizsgálattal párhuzamosan dolgozik és jelentését a Tanácsnak nyújtja majd be. A Bizottság úgy értékelte, hogy a védettséggel kapcsolatos közbenső jelentés megerősíti, hogy az EU tagországai elkötelezettek a nukleáris védettség növelése mellett.

Részletesebb információ az Energia Főigazgatóság honlapján. A magyar jelentés az ORészletesebb információ az Energia Főigazgatóság honlapján. A magyar jelentés az OAH honlapján olvasható.

2011. december