Reprocesszálás és az új atomerőművek az EPRI műhelyülésének témái között

2007. július

Az amerikai EPRI (Electric Power Research Institute - Villamosenergia-ipari Kutató Intézet), amely non-profit szervezetként energia és környezetvédelmi kutatásokkal foglalkozik, Párizsban, 2007. június 5-8 között műhelyülést szervezett. A résztvevő szakemberek egyrészt a nukleáris ipar hosszú távú stratégiai kérdéseivel foglalkoztak, másrészt a meglévő atomerőművi park fejlesztési igényeit vizsgálták. A tanácskozás két témával kiemelten is foglalkozott. Az egyik a kiégett nukleáris fűtőanyagok újrafeldolgozása volt. Az előadók véleménye szerint az újrafeldolgozás elengedhetetlen része a nukleáris fűtőanyag-ciklusnak, amely költség hatékonyan szolgálja a fenntartható fejlődést. Ugyanakkor a többi alternatívával is (átmeneti és hosszú idejű, nagy mélységben történő földalatti tárolás) is foglalkozni kell, hogy az ipar megnyugtató megoldást tudjon ajánlani erre a problémára.

A másik téma az új atomerőmű építésének finn modellje volt, amelyet a szakemberek figyelemre és követésre méltónak ítéltek. Ennek lényege, hogy Finnországban akkor kezdtek új atomerőmű építéséhez, miután már a radioaktív hulladékok elhelyezésének kérdését megoldották. Ezzel kapcsolatban a szakértők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban a Yucca hegységben tervezett tároló engedélyezésének elhúzódása sajátos holtpontot idézett elő. Egyrészt, az országnak szüksége lenne új, széndioxid kibocsátásmentes villamosenergia-termelő kapacitásokra, másrészt - például Kaliforniában - nem lehet addig új atomerőmű beruházásába kezdeni, amíg a tároló kérdését meg nem oldották. Az ipar úgy látja, hogy politikai okok miatt a Yucca hegységbe tervezett tároló engedélyezése 2008 előtt nem kezdődik el, s valószínűleg csak az ipar által igényelt kapacitás felére lehet majd engedélyt kapni. Ennek ellenére, az amerikai villamosenergia-szolgáltatók vezetőinek véleménye szerint 2007-ben vagy 2008-ban hivatalosan is bejelentik új atomerőművek létesítését.

EPRI - Electric Power Research Institute

(Atomfórum)


Európai Nukleáris Energia Fórum

2007. június

Az EU energiaügyekben illetékes biztosa, Adris Pielbags, bejelentette, hogy a cseh és a szlovák kormány megegyezett, hogy a két ország közösen ad helyet az Európai Nukleáris Energia Fórumnak (ENEF), amelynek feladata lesz az atomenergia további fejlesztési pályájának meghatározása. Az EU biztosa ismételten megerősítette, hogy támogatja egy olyan nyílt és ideológiamentes vitafórum megteremtését, amely tisztázhatja, hogyan segítheti az atomenergia az Európai Unió jövőbeli energiaellátását. Az nukleáris ipar pedig, az ENEF megrendezését olyan lehetőségnek tekinti, amellyel hozzá tud járulni Európa energiapolitikájának alakításához.

A többi energiahordozó után az atomenergia is megalakítja azt az európai intézmények által elismert fórumát, ahol a jövő energiaellátásban betöltött meghatározó szerepéről nyíltan, tabuktól és előítéletektől mentesen lehet eszmét cserélni. Az energiatermelési technológiák között a széndioxid-kibocsátás nélkül működő atomerőművek végre egyenlő elbírálásban részesülnek. Ez nagyon fontos a megbízható és a világ más régióitól független energiaellátás szempontjából, és hozzájárul a kedvezőtlen éghajlatváltozás elkerüléséhez.

European Coal Mining Forum
EUROGIF
EUFORES

(Atomfórum)


Belga tanulmány 2030-ig vizsgálja az energiaellátás lehetőségeit és az atomenergia szerepét hangsúlyozza

2007. június

Belgiumban 2005 decemberében hazai és külföldi szakemberekből egy bizottságot hoztak létre, amelynek feladata az ország 2030-ig történő energiapolitikáját szolgáló tanulmány elkészítése volt. A bizottság most hozta nyilvánosságra jelentését, amelynek legfontosabb következtetései, hogy az energiahatékonyság javítása, a megújuló forrásokra fordított beruházások növelése, az energiapiac liberalizálása és az új technológiák kutatásának erősítése mellett, Belgiumban vissza kellene vonni az atomenergiáról való lemondást jelentő politikát. Ez a politika – a tanulmány szerzői szerint – árt az ország gazdaságának Ha 2025-ig bezárnának minden atomerőművet a kiotói vállalások teljesítése csak nagyon drága széndioxid elnyelő és tároló technológiák bevezetésével lehetséges, ami akár megduplázhatja a villamos energia árát. Az atomenergia az egyik legolcsóbb technológia a kedvezőtlen éghajlatváltozást okozó széndioxid kibocsátásának csökkentésére és az ország energiaimport függőségének mérséklésére.

A megalakuló új belga koalíciós kormány nem hagyhatja figyelmen kívül a tanulmány megállapításait. A most győztes Flamand Kereszténydemokrata Párt vezetője, Yves Leterme a választási kampányban úgy foglalt állást, hogy az energiaellátás biztonságát fenn kell tartani és ez feltételezi az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását.

A tanulmánnyal kapcsolatban a Magyar Atomfórum Egyesület úgy véli, hogy a belga energiapolitikai bizottság ajánlásai azt mutatják, hogy erősödik annak felismerése Belgiumban, hogy az atomenergiáról való lemondás hiba volt és azt vissza kell vonni. Ez beleillik abba tendenciába, amely szerint Európában egyre több országban komolyan mérlegelik a nukleáris technológia szélesebb körű alkalmazását. Például, Hollandiában nemrég hosszabbították meg a Borssele atomerőmű üzemidejét, Svédországban a kormány az üzemelő atomerőműveket teljesítménynövelésre ösztönzi. Nagy-Britanniában a nemrég megjelent ú.n. Fehér Könyv komoly alternatívaként jelöli meg az új atomerőművek építését az ország jövőbeli biztonságos energiaellátásához.

A belga tanulmány elérhető a bizottság honlapján (www.ce2030.be ).

(FORATOM – Atomfórum)