Radioaktiv hulladék - egy vállalható kihivás


Az atomenergia termelés radioaktív hulladék keletkezésével jár, amelyet az iparban egyedülálló módon nem ürítenek ellenőrizetlenül a környezetbe, hanem gyűjtenek, feldolgoznak és tárolnak. A nukleáris hulladék elhelyezését szigorú biztonsági követelmények szabályozzák, védve az embert és a környezetet.

A radioaktív hulladék mennyisége nagyságrendekkel kisebb a fosszilis energiaforrások (szén, olaj, gáz) elégetéséből származó hulladékhoz képest, az ipar összes veszélyes hulladékának kevesebb, mint 1%-át képezi Ha valaki egész életében atomerőműben megtermelt villamos energiát használna, akkor az mindössze egy tyúktojás méretének megfelelő nagyaktivitású hulladék keletkezésével járna.

hulladek

Éves hulladék mennyisége az EU országokban

A radioaktív hulladék kezelése ma már technológiailag megoldott. A kis- és közepes aktivitású hulladékokat előbb szilárdítják és tömörítik, majd felszíni és földalatti tárolóba helyezik. A nagyaktivitású hulladék jelentős része a kiégett fűtőelemekből és azok újrafeldolgozásából keletkezik, amelyet mélyre, geológiailag stabil helyre helyeznek el többszörös gátak alkalmazásával. Az első ilyen tárolók már működnek. Magyarországon egyelőre átmeneti tárolókban tartják a nagyaktivitású hulladékot.

Ez az oldal a Magyar Atomfórum és a FINE (Fiatalok a Nuleáris Energetikáért) közös kiadványának felhasználásával készült, amely pdf formában letölthető.cube Ha egy négytagú család összes villamosenergia igényét 25 éven keresztül atomerőműben előállitott árammal fedezné, akkor ez 12 cm³ nagyaktivitású, hosszú felezési idejű radioaktiv hulladék keletkezésével járna, ami elfér egy 2.3 cm élű kockában.